Meubeldesign

Just another WSeobureau site

Door - admin

Plissé gordijnen vs Duette shades: wat is het verschil?

Dat plisségordijnen soms worden verward met duette shades is niet gek. De twee soorten raamdecoratie zien er namelijk nagenoeg hetzelfde uit. Zowel plisse gordijnen als duette shades zijn erg populair. En dat is niet zonder reden. Je kunt met allebei goed reguleren hoeveel licht er in de ruimte valt en in welke mate de zon wordt geweerd.

Ook heb je bij allebei veel mogelijkheden voor privacy, je kunt ze precies afstellen op een manier waarop mensen niet naar binnen kunnen kijken. Daar komt nog bij, dat ze allebei ook veel opties hebben qua vormgeving en design. Toch zijn er ook verschillen tussen de twee soorten raamdecoratie. Die lichten we in dit artikel toe.

De stof

Het grootste verschil tussen de twee soorten is de stof. De naam zegt het eigenlijk al. De stof van de duette shades bestaat namelijk uit twee lagen, terwijl dat bij de gebruikelijke plissé gordijnen één laag is.

Als je vanaf de zijkant naar het gordijn kijkt is dat goed te zien. Bij een plisségordijn zie je dan een soort zigzag en bij een duette juist allemaal ruiten onder elkaar. Wat daarnaast door het verschil in stof een verschil is, is dat bij de plissé versie ook de koorden en gaatjes van het gordijn zichtbaar zijn. Die zijn bij een duette shades versie netjes weggewerkt.

Isolatie

Dat de stof dubbel is, zie je ook terug in de isolatiewaarde van het gordijn. Duette gordijnen hebben een hogere isolatiewaarde dan plisségordijnen. Tussen de dubbele laag stof bevindt zich namelijk stilstaande lucht en dat fungeert als een soort barrière tussen de temperatuur van binnen en buiten. Als het buiten koud of warm is heeft dat dus met dit type raamdecoratie minder invloed op de temperatuur binnen.

Vormgeving

Ten derde is er een verschil in vormgeving. Bij de duette shades versie zijn er over het algemeen veel meer opties om uit te kiezen qua design. Er zijn meer stoffen en kleuren dan bij een plisségordijn het geval is. Echter blijft het een persoonlijke voorkeur om te bepalen wat het best bij jou en de rest van je interieur past.

 

Wat daarentegen wel weer een voordeel is van plissé gordijnen, is dat ze ook verkrijgbaar zijn in een transparante of semi transparante stof. Dat is bij de duette shades niet het geval. Niet in elke ruimte wil je immers verduistering. In de keuken of woonkamer kan het erg sfeervol zijn om juist voor transparante raamdecoratie te gaan.

Lijken plisségordijnen en duette shades je toch niet helemaal je ding? Kijk dan online voor andere raamdecoratie. Ga bijvoorbeeld op zoek naar houten jaloezieën online. Dat is een veel gekozen optie.